Üdv, Vendég Bejelentkezés Regisztráció

A smoking fetishről - avagy a dohányzás szexi??

A smoking fetish, vagy más néven capnolagnia (görög eredetű szó: capnos = dohányozni és lagnia = szexuális vágy) egy vállfaja a manapság egyre jobban ismertté váló fétiseknek. A fétis maga tulajdonképpen - legalábbis jelen esetben - szexuális preferenciát jelöl. Innen egy kis angoltudással összerakható, hogy a smoking fetish rajongói számára szexuális izgalmat jelent, ha egy dohányzó embert látnak. A tábor legnagyobb részét heteroszexuális férfiak alkotják, akik a dohányzó nőket csodálják, ezen kívül leszbikus, illetve biszexuális hölgyek körében találhatóak még rajongók.

Az ilyen fétisiszták száma megbecsülhetetlen, bár egyes anyagok szerint a smoking fetish egyik legtöbb embert érintő fétis. Az ok, amiért nehéz számot mondani leginkább talán az, hogy a fétisiszták általában nem büszkék arra, hogy azok, így nem is vallják azt be senkinek. Ez különösen igaz lehet a smoking fetishre, hiszen az utóbbi években a dohányzás Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban egyre inkább negatív, szégyellni való dologgá vált. A fétisek létéről az internet megjelenése előtt nem is nagyon tudhattunk. Sok fétisiszta joggal hihette - és hitte - , hogy egyedül van ezzel a furcsa tulajdonságával. A világháló terjedésével azonban a fétisiszták szükségét érezték annak, hogy fétisizmusukat a világ tudtára adják, az interneten pedig anonimitásukat is megőrízhették. Sokan csak ekkor döbbentek rá, hogy bizony ez nem egyedi dolog. Azok az emberek, akik az átlagtól különböznek, általában arra is vágynak, hogy a hasonszőrűekkel beszélhessenek, megoszthassák tapasztalataikat, egy közösséghez tartozhassanak, ahol mindenki olyan "más", mint ők, az internet tehát szabad folyást engedett a fétisek elterjedésének.

A témát valahogyan érintő külföldi oldalakat százával találni az interneten, fórumokat, ingyen letölthető képeket, videókat, sőt olyan oldalakat is, ahol fizetett modellhölgyek dohányoznak a kamera előtt, az így készült anyagok pedig az oldalon keresztül megvásárolhatóak. Található olyan oldal is, ahol színésznőkről tudhatja meg az egyszeri fétisiszta, hogy vajon a való életben dohányzik-e a hölgy, illetve mely filmjeiben láthatjuk dohányozni. Még kitalált, illetve valós történetek is olvashatóak dohányzó nőkről. Ingyenes videó-megosztó portálokon is tömegével találhatóak smoking fetish videók. Kis ország lévén, Magyarországon azonban a smoking fetish kultúra még meglehetősen kiforratlan, ennek következtében alig-alig találhatunk a témához kapcsolódó magyar weboldalt. Nyilván közrejátszik ebben, hogy az alacsony népességből következően a magyar fétisiszták száma is alacsony. Egyesek, akik nem beszélnek idegen nyelven, talán a magyar oldal hiánya miatt sem tudnak arról, hogy mások is hasonló cipőben járnak. Lehet, hogy érdekelné őket, örülnének is neki, ha tudnának a többiekről, azonban nem kerülnek olyan helyzetbe, hogy tudjanak. Ha nagyon beleássuk magunkat, találhatunk egy-két magyar nyelvű cikket a témáról, egy fórumot és egy blogot, bár ezek gyér látogatottsága is mutatja, hogy Magyarországon a smoking fetish még korántsem olyan elterjedt, mint tőlünk nyugatra. Ezt támasztja alá az is, hogy a "smoking fetish"-re nincs is "hivatalos" magyar fordítás, bár néhány oldalon történt kísérlet a fordításra, mint cigaretta-fétis, vagy cigifétis, ez a fordítás azonban nem pontos, hiszen a szivarok, szivarkák is a repertoár részét képezik az ilyen fétisisztáknál. A magyar nyelvű oldalakon is a smoking fetish kifejezés a legelterjedtebb. Ha pontosan akarnánk fordítani a dohányzó fétis lenne talán a legmegfelelőbb, azonban sehol sem találkoztam ezzel a fordítással.

Az ember természetes kíváncsiságánál fogva szeretné megérteni, hogy mi miért van. Felmerül tehát a kérdés, hogy hogyan, mitől alakul ki a fétis. Egyes vélemények szerint genetikai oka van, bár ezt a nagy többség nem fogadja el, inkább egy gyermekkori hatást tartanak felelősnek a fétis kialakulásáért. Nehéz megtalálni az okot, hiszen általában fiatal, 13-16 éves korban elkezd kialakulni a fétis, ilyenkor azonban még túl fiatal az ember ahhoz, hogy elemezze magát. A legtöbb fétisiszta úgy emlékszik vissza, hogy egyszer csak észrevette magában ezt. Talán a genetika és a későbbi hatások egyszerre kell, hogy meglegyenek, a pontos választ senki sem tudja.

Ugyancsak érdekes kérdés, hogy mi az amitől a fétisisztát szexuálisan izgat egy dohányzó nő látványa. Itt jelentős különbségek vannak a smoking fetish rajongói között. Egyes fétisisztákat a dohányzás "sötét" oldala vonzza, az, hogy rossz, ártalmas, ugyanakkor a csodált hölgy ezzel nem törődik, vagy akár éppen ezért csinálja, ez amolyan "bad girl" érzést kölcsönöz a dolognak. Az ehhez a vonalhoz tartozók általában a terhes dohányzást is szexinek tartják. Van akit az vonz, hogy az illető hölgy élvezi a cigarettát, az ehhez a csoporthoz tartozók a kemény dohányos hölgyeket szeretik, különösen izgatónak tartják például, ha a hölgy a még égő cigarettájáról gyújt rá egy újra. Olyan fétisisztákkal is találkozhatunk, akit a látvány fog meg elsősorban, ők különösen szeretik az úgynevezett trükköket, mint nose exhale (a füst orron át történő kifújása), a french inhale (amikor a füstöt a szájából kiengedve az orrán át szívja be a hölgy) és még sorolhatnánk. Néhányan a függőségi aspektust találják vonzónak, különösen izgatónak tartják a hölgy cigaretta utáni vágyát, illetve az élvezetet, amit érez, amikor hosszú szünet után rágyújthat. Másokat izgat egy fiatal hölgy első cigarettája, illetve a folyamat, ahogyan megszereti a cigarettát, ahogy fokozatosan függő lesz. További különbség található a fétisiszták között abban, hogy mit szeretnek abban a tekintetben, hogy a hölgy mit szív. Van, aki a szivart tartja különösen izgatónak, van aki a cigarettát, azon belül is a fehér, vagy barna füstszűrőset, egyesek a vékony hosszú, mások a vastagabb, rövid cigarettát találják szexinek, néhányan akár konkrét márkákhoz is kötődnek. Mindenképpen elmondható, hogy azért éles határvonal nem húzható abban, hogy ki melyik csoportba tartozik, vannak olyanok, akiket a fentebbi dolgokból több is jellemez. Egy dolog közös, amiben minden smoking fetish hódolónak egyezik a véleménye, hogy nagyon vonzó, ha a hölgy dohányzik, egyesek végtelenül izgatónak tartanak egy cigaretta szagú lehelletet, esetleg keveredve a hölgy parfümjének illatával, vagy egy "smoky kiss"-t ("füstös csók" ez azt jelenti, hogy a hölgy leszívja a füstöt és úgy csókolózik). Ami a legfurcsább, hogy a fétisiszták viszonylag nagy százaléka nem is dohányzik, egyesek kifejezetten utálják a füstöt, kivéve, ha az egy szép nő cigarettájából származik.

Nyilvánvalóan a smoking fetish társadalmi elfogadottsága sosem lesz elérhető és valószínűleg nem is cél. Ami a fétisisztának izgató, az a "normális" embernek elfogadhatatlan, legtöbbször taszító, de legfeljebb tolerálható. Valószínűleg nem sok férfi mondaná azt, hogy izgató, ha a szíve választottjának cigiszaga van, a fétisisztának ez őrült szexi. A legtöbb férfi - legalábbis a nem dohányzók biztosan - valószínűleg leszoktatni szeretné a párját, a fétisiszta pedig attól boldog, ha rászokik. Sok férfi csak nem dohányzó nőt választ párjául, a legtöbb fétisiszta viszont el sem tudná képzelni, hogy nem dohányzó nővel legyen párkapcsolata. Akiben nincs meg a smoking fetish, az valószínűleg sosem fogja tudni megérteni a fétisztákat. Ez az egyik oka annak, hogy a legtöbbjükről még a közvetlen környezete sem tudja, hogy mi lakozik bennük. Valószínűleg a másik ok a fétisizmus természetében rejlik, ez amolyan intim dolog, hogy ki mitől "indul be", a legtöbb ember ilyenekről nem beszél. Ettől függetlenül nem lenne jó, ha a fétisiszták nem beszélhetnének arról, hogy ez bennük van. Ha elnyomják magukban, az előbb-utóbb megbosszulhatja magát. Pontosan erre jók a fórumok, ott nyugodtan, gátlások nélkül lehet beszélni a bennünk rejlő "ördögről", hiszen a többiekben is megvan, senki sem fog leszólni miatta. Jó érzés megosztani egy-egy tapasztalatot, élményt olyanokkal, akik ugyanúgy éreznek, mint mi. Azt hiszem, hogy mindenképpen üdvös, hogy ha mással nem is, de a párjával ossza meg minden fétisiszta azt, hogy ez benne van. Talán sosem lesz igazán boldog, ha ezt nem teszi meg. Rengeteg olyan hozzászólással találkoztam fórumokon, ahol a fórumozó boldogan adta tudtára mindenkinek, hogy a párja nemcsak elfogadja a fétisizmusát, hanem partner is abban, hogy az a lehető legteljesebben kiélhető legyen. Természetesen teljesen igaz és vitathatatlan, hogy a dohányzás rossz. Azt azonban látni kell, hogy egy smoking fetish rajongó nem tud tenni az ellen, hogy ez őt izgatja. Nyilvánvaló, hogy tudni kell a határt, az semmiképpen sem elfogadható, hogy valakit egy fétisiszta rászoktat a cigarettára. Találtam olyan bejegyzést is egy fórumon, ahol az író éppen egy ilyen esetet ír le. Igaz, hogy ezt a párjával tette, akivel azóta is boldog párkapcsolatban élnek, és éppen a smoking fetish hozta őket közelebb egymáshoz, úgy szexuálisan, mint intellektuálisan. Úgy tűnik tehát, hogy semmi sem csak fekete, vagy fehér, csak jó, vagy rossz. Egy biztos, ha egy hölgy saját akaratából úgy dönt, hogy dohányozni szeretne, azt mindenkinek el kell fogadnia, és mindenképpen joga van hozzá bárkinek, hogy azt csodálja.

Talán nem derült ki egyértelműen, de magam is a smoking fetish táborát erősítem. Szerettem volna egy "belső" nézőpontból, ugyanakkor viszonylag objektíven írni a jelenségről. Szerettem volna egy kicsit arra is rávilágítani, hogy senki sem lesz "rossz ember" csupán attól, hogy smoking fetish rajongó. A fent leírtak nagy része rám is igaz. Például rólam sem tudja senki sem. Azonban én eljutottam oda, hogy elfogadtam, sőt - kimondom - szeretem ezt magamban. Szívből javaslom mindenkinek, hogy aki ilyet tapasztal magában, ne érezze ezt rossznak. Változtatni nem lehet rajta, elnyomni pedig kifejezetten káros. Ha már bennünk van, élvezzük. Nem kell tudnia senkinek. Remélem, hogy ha ezt az írást egy fétisiszta olvassa, segít eloszlatni a kételyeit, aggályait (ha voltak egyáltalán), ha pedig valaki olyan olvassa az írást, aki nem fétisiszta, annak segít az ilyen embereket megérteni és ha esetleg a későbbiekben találkozik egy hasonlóval, nem ez alapján fogja meg(el-)ítélni az illetőt.